Konijnenvlees

Hoe en wat over konijnenvlees
 
Wat de vrijwilligers van Konijn in Nood vaak te horen krijgen wanneer ze folders uitdelen bij een informatiestand, is dat mensen verbaasd zijn dat Nederlanders konijnenvlees eten. Dit gebeurt voornamelijk met kerst, vandaar onze campagne met de titel ''Kerst konijn van tafel!''.
 
Door het jaar heen is er geen aanbod van konijnenvlees in de supermarkten, alle konijnen die in Nederland gefokt en vetgemest worden gaan eerst naar het buitenland waar ze gedood worden om vervolgens circa 50‰ van het konijnenvlees weer te importeren. De rest, 2 miljoen keer 2,6 à 2,8 kilo, wordt elders in Europa verkocht.

Foto: Een walgelijk beeld van na de slacht.

Een quote van directeur Hans Baaij van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood in 2008, naar aanleiding van beeldmateriaal over de konijnenhouderijen waar Dirk van den Broek afnemer van was:

''Als er iets is dat tegen de kerstgedachte indruist dan is het wel het beeld van konijntjes in de bio-industrie die massaal dood worden geslagen, van het grote aantal dieren dat in de stallen door ontberingen vroegtijdig sterft en van de kooien waar de konijnen hun hele leven in doorbrengen om vervolgens op gruwelijke wijze geslacht te worden. Een supermarktketen als Dirk van den Broek zal toch moeten weten op welke wijze konijnenvlees geproduceerd wordt en zou zich moeten schamen dat ze het in de winkel verkopen."
 
Enkele feiten over konijnenvlees:
  • De konijnenhouder krijgt per kg konijnenvlees €1,80 of minder door het jaar heen en in de piekmaanden november en december is dat €2,40 à €2,50;
  • Na de Pasen zakt de prijs voor konijnenvlees weer;
  • Om een beeld te geven hoeveel er aan de strijkstok blijft hangen, een consument die er wel voor kiest om konijnenleed te kopen, betaalt in de supermarkt (Aldi) 6,99 per kilo;
  • Een jong konijn weegt 2,6 a 2,8 kilogram wanneer hij of zij naar het slachthuis wordt vervoerd;
  • De Makro verkoopt diepvries konijnen uit de konijnenhouderij van Hongarije;
  • De Aldi en Albert Heijn verkopen in de maanden november en december konijnenvlees uit de Nederlandse konijnenhouderij.
Een simpel rekensommetje dat is af te leiden uit bovenstaande cijfers: Een konijn weegt tijdens de slacht 2,6 a 2,8 kilo. De konijnenhouder krijgt (afhankelijk van de tijd van het jaar) €1,80 tot €2,50 per kilo konijnenvlees. Dus het leven van een konijn in de vee-industrie is tussen de €4,68 en €7,00 waard...