Vegetarisme

Tien redenen om geen vlees te eten

Maak een keuze om volledig van dierlijke producten af te zien, of stop ten minste met het eten van de gedode lichamen van dieren. Word veganist of vegetariër, u kunt het verschil per dag voor de dieren maken!
 
1. Door dieren te helpen, help je ook de minderbedeelden in de wereld.
Momenteel is er terecht veel morele verontwaardiging over bijvoorbeeld de 100 miljoen ton graan die voor biobrandstof wordt gebruikt. Maar ruim zeven keer zoveel wordt er aan dieren in de vee-industrie gevoerd, zodat mensen vlees kunnen eten.

2. Door vlees te eten, steun je dierenleed.
De groene weilanden en de idyllische boerderijtaferelen van vroeger zijn nu vage herinneringen. In de hedendaagse vee-industrie worden dieren met duizenden tegelijk opgepropt in smerige schuren zonder ramen, in draadgazen kooitjes, in kraamboxen en in andere gevangeniscomplexen.

3. Vlees eten is slecht voor het milieu.
Een recent onderzoek van de Verenigde Naties, getiteld 'De schaduwzijde van de veeteelt', stelt vast dat vlees eten ''één van de belangrijkste veroorzakers is van de ernstigste milieuproblemen die op iedere schaal van lokaal tot globaal worden aangetroffen.''
 
4. Vermijd de griep.
De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) verklaart dat, wanneer het vogelgriep virus muteert, je de ziekte al kunt oplopen door het nuttigen van niet goed doorgekookt kippenvlees of eieren en door het eten van voedsel dat is bereid op dezelfde snijplank als besmet vlees en eieren
 
5. Als je geen hond eet, zou je ook geen kip moeten eten.
Verschillende recente onderzoeken hebben aangetoond dat kippen intelligente dieren zijn, die in staat zijn om complexe problemen op te lossen, het vermogen hebben tot zelfbeheersing en zich zorgen maken over de toekomst. Kippen zijn intelligenter dan katten en honden en ze zijn zelfs in staat dingen te doen die nog niet eerder bij zoogdieren (behalve bij primaten) zijn waargenomen.

6. Hartziekte – de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.
Een gezond vegetarisch voedingspatroon zorgt ervoor dat je een leven lang gezond blijft en het beschermt je tegen talloze ziektes, waaronder de drie belangrijkste doodsoorzaken in Nederland: hartziektes, kanker en beroertes.

7. Kanker – de op een na belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.
Dr. T. Colin Campbell is een van’s werelds voornaamste epidemiologische wetenschappers en directeur van wat de New York Times betitelt als "het grootste en meest omvattende onderzoek ooit over de relatie tussen voeding en het risico om ziektes op te lopen."

8. In een ietsepietsje bikini passen.
Vegetarisme is ook het allerbeste afslankdieet, omdat vegetariërs drie keer minder kans hebben op overgewicht dan vleeseters, en veganisten hebben zelfs tien keer minder kans. Natuurlijk kun je een veganist zijn met overgewicht of een slanke vleeseter.

9. Wereldvrede.
Leo Tolstoy beweerde dat "vegetarisme de basis is van humanisme". Wat hij daar mee bedoelde? Mensen die het beste voorhebben met de dieren, zouden zo vreedzaam mogelijk moeten eten.

10. Overheerlijke veggies.
Vegetariërs verklaren dat, toen zij overstapten op vegetarische voeding, de verscheidenheid van hun voeding ineens explodeerde van enkele vleesgerechten naar een heel assortiment van granen, peulvruchten, fruit en groenten waarvan ze het bestaan niet eens kenden.