Transport van konijnen

Het transport van konijnen naar buitenlandse slachthuizen
Bron van stress en angst!
 
Op deze pagina zal Konijnen in Nood verslag doen van het vervoer van konijnen naar slachterijen.
Voor meer informatie over veetransporten zie de website van Eyes on Animals: http://www.eyesonanimals.com
 
Onderaan deze pagina vind je een duidelijk filmpje van een konijnentransport gemaakt door Vier-Voeters.
 
Konijnen lijden tijdens transport naar buitenlandse slachthuizen!
Proefproject Wageningen Universiteit
''Alle koppels zijn geslacht bij konijnenslachterij ENKI te Someren. Bij aankomst van het koppel (500 dieren) op de slachterij werd een steekproef gehouden door 50 dieren uit de koppel te wegen om het gewichtsverlies tijdens het transport te bepalen. Bij het aan de slachtlijn hangen van de dieren zijn beschadigde dieren (mogelijk als gevolg van transport) geregistreerd. De keurmeester van de RVV heeft het aantal dieren met afwijkingen en de aard van de afwijking bepaald.''

Op de foto zie je de kratten klaar staan om 'gevuld' te worden. Het betreft hier dezelfde kratten die gebruikt worden voor het vervoer van kippen.

Er is weinig regelgeving rondom het vervoer van konijnen naar buitenlandse slachterijen. Bij een hogere buitentemperatuur van 25 graden celsius mogen er niet meer dan 8 konijnen per krat vervoerd worden. Het is schokkend om te zien hoe konijnen in deze gele kratten uren lang worden vervoerd over binnen- en buitenlandse snelwegen, zonder dat ze voer of water tot hun beschikking hebben.
 

Het transport
Voor sommige konijnen in de konijnenhouderij begint de ellende al heel vroeg. Zo kiezen enkele konijnenhouders ervoor om niet met voedsters te werken maar om de jonge konijnen vanuit Frankrijk over te laten komen. Dit zijn voornamelijk Hycole konijnen, die afstammen van het Witte Nieuw Zeelander ras. De grootouderdieren komen bijna allemaal uit de Franse fokkerij van het bedrijf Hycole. 

De pasgeboren konijnen zijn 6 dagen oud wanneer ze worden getransporteerd naar de Nederlandse konijnenhouderij, of beter gezegd vetmesterij. Het moederkonijn komt op de wereld door kunstmatige inseminatie of van de Franse bedrijven Hycole, Hyla, Grimaud en Zika.

De meeste konijnenhouders hebben een contract met het bedrijf Hycole.